I Børnehuset Nordlys har vi kaniner og høns som er en stor del af vores læringsmiljø. Børnene skiftes til at have en dag hvor vi har dyre- og urtehaven som læringsmiljø. De skal være med til at muge ud, give mad og vand, og sikre at vores dyr har det godt.
Børnene hjælper allerede flittigt til sammen med pædagogerne med at tage sig af dyrene i løbet af ugen, men jeres deltagelse i weekenden er uvurderlig for, at vi kan sikre en kontinuerlig pleje og omsorg for vores dyr.
Vi er nødt til at have jeres hjælp i weekenden, da vi har lukket i denne periode og ikke er til stede på institutionen. Derfor er jeres deltagelse afgørende for at sikre, at vores dyr fortsat modtager den nødvendige pleje og opmærksomhed, så de kan fortsætte med at sprede glæde for jeres børn hver dag.
Vi beder jer derfor om at komme forbi med jeres børn og tjekke, at dyrene har alt, hvad de behøver. Dette inkluderer at fylde vand i dunken, tjekke høet og tilføje mere, hvis det er nødvendigt, samt at strø kaninpiller ud i buret. Det betyder at i en til to gange om året kommer fordi vores legeplads og sikrer at dyrene har mad og vand.
Denne koordinerede indsats vil ikke blot sikre, at vores dyr har det godt, men også give børnene en dyrebar mulighed for at lære om ansvar og omsorg.
Og der er helt særlige pædagogiske overvejelser bag dyrehold, og særlige grunde til at vi har investeret i dyr til vores dagtilbud.
At have dyr i dagtilbud kan have mange fordele for børns udvikling og trivsel. Her er nogle af de vigtigste grunde:
Følelsesmæssig støtte og tryghed: Dyr kan give børn en følelse af tryghed og komfort, hvilket kan reducere stress og angst. Dette kan skabe en mere afslappet og positiv atmosfære i dagtilbuddet.
Læring og uddannelse: Interaktion med dyr kan være en lærerig oplevelse. Børn kan lære om biologi, dyreadfærd og økologi. Det giver også mulighed for at lære ansvar og omsorg ved at deltage i dyrets pleje.
Sociale færdigheder: At have dyr i dagtilbud kan fremme børns sociale færdigheder. Det giver dem mulighed for at interagere og samarbejde med deres jævnaldrende om pleje af dyrene og skaber samtaleemner, som kan styrke deres kommunikationsevner.
Empati og medfølelse: Børn lærer at forstå og reagere på dyrenes behov, hvilket kan udvikle deres evne til at vise empati og medfølelse. Dette kan også overføres til deres interaktioner med andre mennesker.
Motoriske færdigheder: Omsorg for dyr kan hjælpe børn med at udvikle deres fin- og grovmotoriske færdigheder. Aktiviteter som at fodre dyrene, børste dem eller gå tur med dem kan styrke deres koordination og fysiske formåen.
Rutiner og ansvar: At have dyr i dagtilbud kan hjælpe med at etablere daglige rutiner og give børn en følelse af ansvar. Børn kan få opgaver relateret til dyrepleje, hvilket kan give dem en følelse af stolthed og præstation.
Fysisk aktivitet: Dyr kan opmuntre børn til at være mere aktive. Aktiviteter som at lege med dyrene eller tage dem med på gåture kan fremme børns fysiske sundhed.
Følelsesregulering: Tilstedeværelsen af dyr kan bidrage til at læring om følelsesregulering. Den rolige og beroligende virkning af dyr kan hjælpe børn med at regulere deres egne følelser bedre.
Inklusion: Dyr kan hjælpe med at inkludere børn i udsatte positioner ved at give dem en fælles aktivitet, som alle kan deltage i. Dette kan forbedre følelsen af fællesskab og tilhørsforhold.
Samlet set kan dyr i dagtilbud bidrage til en mere engagerende, lærerig og harmonisk oplevelse for børnene.